Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher
Támogatott pályázati projekt

Támogatott pályázati projekt

A Pannon Egyetem és konzorciumi partnerei 4,775 milliárd forintos vissza nem téritendő támogatást nyertek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól, amelynek keretén belül a következő három évben létrehozzák a „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági” kompetencia központot Veszprémben és Nagykanizsán. A kompetencia központ jól illeszkedik a MOL stratégiájába, melynek egyik kiemelt célja a fenntarthatóság, illetve tovább erősíti az egyetemi együttműködést is. A MOL infrastruktúra rendelkezésre bocsátásával és szakember gárdájával segíti a konzorcium céljainak megvalósítását.

A Pályázati Projekt előkészítését több mint féléves közös munka előzte meg, elsősorban az Egyetem és a Pályázati Projekt stratégiai partnerével, a MOL Nyrt.-vel. A szakmai megvalósítás 2020. március 1-jén kezdődött meg.
A Pannon Egyetem értékeit, kompetenciáit és lehetőségeit megvizsgálva, a fenntarthatóságot kiemelt területként kezeli a kutatási tevékenységei között. Mindez egyedülálló lehetőséget kínál mind az Egyetem, mind együttműködő partnerei, valamint a megvalósítás helyszíneként szolgáló Veszprém és Nagykanizsa számára a jövő zálogát jelentő környezetvédelem, fenntarthatóság, nyersanyag- és ásványkincs készletekkel való felelős gazdálkodás kérdéskörökben az ország vezető K+F és Innovációs erejévé való válásában, a nemzetközi innovációs és kutatás-fejlesztési vérkeringésbe történő becsatlakozásban.

A kompetencia központ jól illeszkedik a MOL stratégiájába, melynek egyik kiemelt célja a fenntarthatóság, illetve tovább erősíti az egyetemi együttműködést is. A projekt megvalósításával a környezetvédelem, a fenntarthatóság, a nyersanyag- és ásványkincsekkel való felelős gazdálkodás területein az ország vezető kutató-fejlesztő erejévé válhat a konzorcium.
Az egyik legerősebb, sokoldalú, számos működési területen jelenlévő magyar cégként a MOL infrastruktúra rendelkezésre bocsátásával és szakember gárdájával segíti a konzorcium céljainak megvalósítását.

A Pályázati Projekt öt fő pillért nevesített, ezek a fenntartható energiatermelés, a hulladékok újrahasznosítása, a víztechnológiák, valamint a jövő városainak fejlesztése és a turizmus környezettel összhangban megvalósuló alakítása, amelyek mind a jövő fenntarthatósági alapkérdései. A megvalósításban együttműködő partnerek a MOL Nyrt., a Hidrofilt Kft., a Netta Pannónia Kft., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft.
Fő célunk egy olyan magas szintű kutatás-fejlesztési infrastruktúra és tudásbázis kiépítése egy versenyképes K+F és Innovációs fejlesztőgárda felállításával, amely képes a hazai körforgásos gazdaság alapjain nyugvó fenntarthatósági fejlesztések élére állva az országot a nemzetközi innovációs térképen is megjeleníteni.

A Pályázati Projektünk további kiemelt feladata egy Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központ megalapítása a Pannon Egyetemen, amely hatékony segítséget kíván nyújtani a körforgásos gazdaság követelményeinek jövőbeli kutatás-fejlesztési, innovációs és az oktatási tevékenységekbe való integrálásához.