Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher
Featured

Rekordot döntött a MOL és a Pannon Egyetem által közösen létrehozott Körforgásos Gazdaság online képzés

Alt Text

Rekordot döntött a MOL és a Pannon Egyetem által közösen létrehozott képzés


Tudjuk, mit is jelent pontosan a karbonsemlegesség, a fenntartható ipari működés, és milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, hogy céljainkat elérjük? A körforgásos gazdaság több annál, hogy újrahasznosítjuk a hulladék egy részét?

Sok kérdésre választ ad a MOL és a Pannon Egyetem által közösen létrehozott Körforgásos Gazdaság online képzés, melynek célja, hogy a MOL-csoport minden munkavállalója elsajátíthassa azokat az alapelveket, melyek nagyban meghatározzák vállalatunk jövőbeli működését. A képzésről Molnár-Nagy Mária a MOL-csoport egyetemi üzleti kapcsolatokért felelős szakértőjét kérdeztük.

A csillagok szerencsés együtt állása is, hogy a Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Kompetencia Központ eredményeit integráljuk a MOL üzleti stratégiájába, hiszen mi már több mint két éve készítettük elő a kutatás-fejlesztési infrastruktúrát – számol be Molnár-Nagy Mária. Ezzel kapcsolatos képzések is születtek, amiket nagy örömmel fogadtunk, ilyen például a Körforgásos gazdaság tervező-fejlesztő mérnök képzés – tette hozzá.

"Nem leszünk képesek új technológiákat üzemeltetni, megfelelően képzett emberek nélkül."

Amikor kiderült, hogy a MOL indul a hulladékgazdálkodási koncessziós pályázaton, akkor a vállalaton belül is kulcskérdéssé vált, hogy tájékozódni szükséges a témában. A különböző funkcionális és üzleti szervezetekben dolgozó kollégákat nagyon érdekelte mi is az a körforgásos gazdaság, bár hallottak már róla, de nem ismerték pontosan a fenntarthatósági irányok tudományos és technológiai hátterét. Felmértük a lehetőséget és így jutottunk el dr. Kurdi Róberthez, Takácsné Ferenczik Brigittához, akik dr. Domokos Endre közreműködésével létrehoztak egy projektcsapatot. Minden szakterületről a legkiemelkedőbb képviselők vettek részt a közös projektben – beszél a kezdetekről.

A fő célja a képzésnek az általános szemléletformálás és tudástranszfer. Rekordot döntögető képzésről beszélhetünk a MOL berkein belül. Nem csak a hazai MOL munkavállalóknak lett elérése hozzá, hanem az egész világon több országban is, úgy mint Szlovákia, Horvátország, Pakisztán és más országokból szintén pozitív visszajelzések érkeztek. Több mint 5000 megtekintésnél jár a képzés – mondta büszkén. A kollégák, akik csak érintőlegesen dolgoznak ezen a területen, nagy érdeklődést mutattak a képzés iránt. Minden olyan funkcionális területnek fel kellett készülnie, akik mostanra már a MOHU hulladék gazdálkodási vállalatot támogatják. Egy pénzügyi szakértő nem találkozott a képzése során a fenntarthatósággal, viszont most már ez a részterület is érinti a munkáját.

Jövőbeli tervekről is beszámolt, mint mondta innovatív témákban szeretnének e-learning képzést létrehozni. A Pannon Egyetem létrehozott olyan modulokat, amiket feltöltöttek a saját belső képzési felületükre, és a jövőben is szeretnének hasonlókat. Legújabb terveik szerint a biológiai alapú fenntartható anyagok világába szeretnének betekintést nyerni.

Kiemelte, hogy a Kompetencia Központ milyen sokat hozott mindegyik félnek és fontos a Pannon Egyetem kompetenciáit láthatóvá tenni. „Biztos vagyok benne, hogy más vállalatokat is érdekelne hasonló együttműködés a Pannon Egyetemmel, mi minden fronton őszintén ajánljuk. Létrejött a Körforgásos Technológiai Platform, tagjai vagyunk több munkacsoportnak és ott is minden cégnek proponáltuk, hogy ne a nulláról kezdjék a szemléletformáló és tudástranszfer kampányokat létrehozni, hanem forduljanak a Pannon Egyetemhez, ahol már elérhető a meglévő tudás” – tette hozzá.


Szerző: Tudósné Ódor Eszter

Fotó: pexels.com/ Shvets Production