Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher

Passzold Vissza Tesó

A Pannon Egyetem eddig 40 kilogramm használt mobiltelefont gyűjtött össze az eddigi kampányok során. Idén a tavaszi kampányban szeretnék elérni a 50 kilogrammot! Az országos gyűjtőakció 2023. június 15-ig tart!

Nézz körül otthon és hozd el a megunt, nem használt, tönkrement mobiltelefont vagy okostelefont, gps-t, tabletet és ezek tartozékait, úgymint a töltők, fülhallgatók is.

A gyűjtődoboz a veszprémi kampuszon, a "C" portánál a lépcsőfordulóban található.

Szeretnénk jobban felhívni a figyelmet az elektronikai vagyis e-hulladékok megfelelő gyűjtésének fontosságára!

A Jane Goodall Intézet országos kampányt indított "Passzold Vissza Tesó!" néven, ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek. Nem is sejtve micsoda kincs rejlik bennük.A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet - konfliktusos ásvány - Afrikában, veszélyeztetett fajok, például gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, így most elhatároztuk, hogy ezeket a mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtjük. Arra kérünk mindenkit, hogy nézzen körül otthon, vegye elő használaton kívüli készülékeit, keressen egy általunk létesített gyűjtőpontot, és dobja be a kihelyezett dobozunkba.

A zárt dobozokban összegyűlt használt telefonokat partnerünk az Inter-Metal Recycling Kft. fogja újrahasznosításra átvenni, ahol egy zárt láncolaton keresztül kerül feldolgozásra, vagyis nem fogja tudni senki eltulajdonítani a készülékeket, vagy az abban lévő adatokat megszerezni.

A programról további érdekes információk olvashatók ide kattintva >>> 

“Minden egyes apró cselekedet számít. Minden egyes nap, minden egyes ember tehet azért, hogy jobb legyen a világ.” - Dr. Jane Goodall