Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher

Pannon Egyetem Újrahasználati Központ

 Dokumentumokplakat5


Pannon r(E)gyetem Újrahasználati Központ Megnyitó


Ünnepélyes átadó keretében 2022. szeptember 23-án 12:45 órakor megnyílik a r(E)gyetem, azaz a Pannon Egyetem Újrahasználati Központja az egykori Tudósotthonban (8200 Veszprém, Nárcisz u. 12.).

A r(E)gyetem a Pannon Egyetem dolgozói és hallgatói részére nyitja meg kapuit. Az Újrahasználati Központ célja, hogy a környezettudatos szemlélettel összhangban megismertesse a dolgozókkal a használt, de még újrahasználható eszközök értékét. Mindennapi életünk során számtalan esetben a kukába dobunk olyan használati tárgyakat, amelyek mások számára még hasznosak lehetnek. A fogyasztói társadalom által termelt hulladék globális világunk egyik legnagyobb kihívása. A számunkra feleslegesnek ítélt, de más számára még hasznos eszközök a r(E)gyetem által újrahasznosulnak a körforgásos gazdaság jegyében. 


regyetem molino


Az egyetemi polgárok egy rövid regisztrációt követően díjmentesen leadhatják a számukra már feleslegessé vált vagy megunt, de más számára még használható tárgyaikat, eszközeiket. Olyan használható állapotban lévő tárgyak adhatók le, amelyek eredeti funkciójukat még maradéktalanul betöltik, jó állapotúak. A leadott tárgyak az egyetemi polgárok számára ingyen elvihetők.

Az Újrahasználati Központ sikeréhez és indulásához elengedhetetlen, hogy a kollégák igénybe vegyék a szolgáltatást, behozzák feleslegessé vált eszközeiket és válogassanak a már behozott tárgyak között.


A leadható termékek, eszközök köre a teljesség igénye nélkül:  

10248 green ok yes icon     bútorok, lakberendezési tárgyak, dekorációk
10248 green ok yes icon    táskák, bőröndök, tiszta takarók, hálózsákok
10248 green ok yes icon    sporteszközök pl. kerékpár, labda, roller, stb.
10248 green ok yes icon    feleslegessé vált, de még biztonságban használható szerszámok
10248 green ok yes icon    konyhai eszközök (NEM elektromosak), pl.: lábas, tányér, evőeszköz, pohár, edény
10248 green ok yes icon     könyvek, tankönyvek
10248 green ok yes icon     feleslegessé vált gyerekjátékok, iskolaszerek
10248 green ok yes icon   használati eszközök babáknak, pl.: babakocsi, fürdetőkád, hordozó, stb.
10248 green ok yes icon   bakelit hanglemezek, CD-k, DVD-k
10248 green ok yes icon   feleslegessé vált, de még biztonságosan használható (nem elektromos) eszközök
10248 green ok yes icon   minden olyan egyéb tárgy, eszköz, amely a háztartásokban feleslegessé vált, de más személy által még a mindennapi élet során használható.

Hálózati árammal működő eszközök leadására érintésvédelmi okokból (a törpefeszültséggel, vagy elemmel működő eszközök kivételével), valamint ruhanemű átvételére nincs lehetőség.

A Központ 2022. október 4-én nyitja meg kapuit az egyetemi polgárok számára, majd heti egy alkalommal, keddenként tart nyitva. Az újrahasználati tárgyakat október 4-től nyitvatartási időben (10.00 – 14.00) tudják behozni és/vagy elvinni.

 A behozott tárgyak elektronikus felületen is elérhetőek lesznek, ahol megtekinthetők és le is foglalhatók.


A Pannon Újrahasználati Központ a 2020-2.1.1-ED-2020-00117 azonosító számú pályázati projekt keretében kerül megalapításra, míg a működtetése a KEHOP-3.2.1-15-2022-00039 azonosító számú pályázati projektben valósul meg.