Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher
Featured

R(E)GYETEM – Fenntarthatósági kísérőrendezvény

A Pannon Egyetem Nyílt Napjához hagyományteremtő szándékkal csatlakozott a Fenntarthatósági kísérőrendezvény, amelyet a Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központ (KGFKK) hívott életre, többek között azért, hogy bemutassák az egyetem fenntarthatósággal kapcsolatos tevékenységeit, eredményeit. A Pannon Egyetem 2020-ban alapította a Központot, amely által az egyetem képes meghatározó szerepet vállalni a körforgásos szemlélet felé mozdulásban. A Közép-Dunántúl és a Balaton térségének meghatározó felsőoktatási intézménye több területen végez kutatásokat: megújuló energiák, hulladékgazdálkodás, víztechnológiák, fenntartható turizmus és fenntartható városfejlesztés, a légkörkutatás, az energiamenedzsment, a szemléletformálás. A rendezvénnyel nem titkolt céljuk, hogy a leendő hallgatók felé is nyissanak, hiszen nekik is mghatározó szerepük van a jövő alakításában, a társadalom szemléletváltásában.

ny.nap23 10

A KGFKK a Nyílt Nap központi programjaival párhuzamosan előadásokat szervezett, ezzel is hangsúlyozva, beszélnünk kell a körforgásos gazdaságról, a fenntarthatóságról. Együttműködve a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével (KSZGYSZ) a B épületben egy standdal várták a diákokat, ahol érdeklődhettek, kérdezhettek a diákok. A KSZGYSZ munkatársai különböző játékokkal is készültek, amely nagy sikert aratott a diákok körében. A játékok során a tudatos vásárlással, a hulladékmentes vásárláshoz szükséges alternatív csomagolásokkal, újrahasznosított anyagokból készült termékekkel ismerkedtek az érdeklődők. Időutazásra is lehetőség nyílt, ugyanis egy interaktív tábla segítségével megtudhatták a látogatók, hogy adott korban milyen környezeti károkkal járt a hulladéktermelés; mennyi idő alatt bomlik le egy pelenka vagy egy cigaretta csikk.

image00005

A Pannon KözTérben a Nyílt Nap eseményeivel párhuzamosan előadásokkal készült a központ, neves kutatók, oktatók beszélgettek arról, hogy miért fontos a fenntarthatóságról tanulni, miért van szükség erre az új érettségi tárgyra és hol hasznosul ez a tudásanyag a felsőoktatásban, majd a munkaerőpiacon és a mindennapokban.

ny.nap23 34

Az eseményhez csatlakozott a Felelős Gasztrohős Alapítvány, Lehel Zsuzsanna az alapítvány ügyvezetője Számít, hogy mit eszel címmel tartott interaktív előadást a diákoknak arról, hogy a vendéglátók hogyan lehetnek zöldebbek, és mit tehetünk mi vásárlók ennek érdekében, illetve a pálmaolaj használatának negatív hatásairól is beszélt. A B épületben dr. Horvátth Sarolta a Rakun Dobozközösség társalapítója készült Ne légy szemét! Így indulj el a zero waste útján! című beszélgetéssel.

ny.nap23 7

A Pannon Egyetem a Fenntarthatósági Megoldások Kutatólaboratórium szervezésében indította útjára a Zokni Csereprogramban való részvételt 2020-ban, azóta közel 70 kilogramm zokni gyűlt össze, amihez a kísérőrendezvényen is csatlakozhatott, aki hozott zoknit és a B épületben elhelyezett gyűjtőládába dobta azt. A program célja összegyűjteni az elhasznált, lyukas, páratlan vagy megunt zoknikat és újrahasznosítani azokat. A használt zoknikból szigetelőanyag készül a bútoripar számára, valamint geotextília utak építéséhez. A program során már több mint 1 117 000 pár zokni került beküldésre az ország minden pontjáról, amiből eddig 23 tonna zokni alakult tűnemezelt filccé, ezzel 3350 család éves vízfelhasználását megtakarítva.

A jövőben is számos fenntarthatósággal kapcsolatos programmal és rendezvénnyel készül a Pannon Egyetem, érdemes figyelni a honlapjait és közösségi felületeit.