Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher
Featured

Pannon Egyetem a legfenntarthatóbb intézmények között

 

A Pannon Egyetem a világ "zöld egyetemeinek" listáján az 519. helyen végzett, ezzel majdnem 100 helyet javítva tavalyi évhez képest.

A UI GreenMetric zöld kérdőíve hat témakört vizsgál: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladék-, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás. Az Universitas Indonesia (UI) által kidolgozott GreenMetric Zöld Egyetemi Világrangsorolást 2010-ben hívták életre az egyetemi kampuszok fenntarthatóságáért tett erőfeszítések mérésére. A kezdeményezés népszerűsége töretlen a felsőoktatási intézmények körében. A 2022-es UI GreenMetric felmérés különösen nagy hangsúlyt fektetett a fenntarthatósággal kapcsolatos közösségi tevékenységek felmérésére.

greenm2Forrás: Greenmetric

Több indikátor mentén szükséges adatot szolgáltatni és alátámasztó dokumentumokat csatolni. Idén több, klímaváltozással, a „Zöld Egyetem” közösségi szerepével, vízszennyezés monitoringgal kapcsolatos új indikátor is bekerült a rendszerbe.

Dr. Sebestyén Viktor a Fenntarthatósági Megoldások Kutatólaboratóriumának kutatócsoport vezetője elmondta, idén tudatosan készült az intézmény a megmérettetésre, valamint beszélt arról is, hogy milyen kompetenciáknak, előlépéseknek köszönheti az egyetem a listán elért eredményt. A Pannon Egyetem olyan tudásbázist nyújt a térségben, amelynek jelentősége egyértelműen látszik. Elkészült a Pannon Egyetem Fenntarthatósági Jelentése, amely a honlapon keresztül bárki számára elérhető. A Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központ (KGFKK) 2020-as alapítására által az egyetem képes meghatározó szerepet vállalni a körforgásos szemlélet felé mozdulásban.

regyetem

Forrás: KGFKK közösségi oldala: Pannon Egyetem - Együtt Körforgásban

A KGFKK koordinálja a fejlesztéseket, emellett a Fenntarthatósági Megoldások Kutatólaboratórium is olyan műszaki megoldásokon dolgozik, amelyek segítségével felgyorsíthatjuk a körforgásos gazdaságra való átállást. Példaként említi, hogy az intézményben keletkezett hulladék szelektív gyűjtési rendszerét kidolgozták, amelyet az egyetem Mérnöki Karán elemeznek, válogatnak és fel is dolgoznak. Aktívan keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel a nyersanyagok körforgásban tarthatók. – A K+F projektekben sikerrel alkalmazott optikai válogatót összekapcsoltuk a műanyag- és polimertechnológiai laboratóriummal, amely eredményeként vegyszeres spatula-kanalakat állítunk elő több színben az egyetemi polgárok és partnereink számára – tette hozzá a szakember.

Hulladékok optikai válogatására alkalmas kísérleti berendezés

Optikai hulladékválogató berendezés - Pannon Egyetem

Az Egyetem elkötelezett a fenntarthatóság felé, minden egyes lépés tudatos az intézmény részéről – hangsúlyozta dr. Sebestyén Viktor. A Pannon Egyetem az egyetlen intézmény az országban, ahol Fenntartható fejlődési szakember szakirányú továbbképzési szak elérhető, és zajlik a Hulladékgazdálkodási mesterszak és a Klímaváltozás mesterszak előkészítése. A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán pedig Körforgásos gazdaság tervező-fejlesztő mérnök és Körforgásos Gazdaság Menedzsment mesterképzés is indul - tette hozzá.

spatula kanal 2

Vegyszeres spatula-kanalak - Pannon Egyetem

Legfőbb célunk a szemléletformálás és mindent megteszünk annak érdekében, hogy az egyetem környezeti lábnyomát csökkentsük, amely iránt az egyetem vezetése is elkötelezett, mondta, majd kifejtette: - A fenntarthatóság területén a teljesítményünk javítása érdekében kampuszfejlesztési programot készített az egyetem vezetése, amely magában foglalja a komplett épület rekonstrukciót, a közösségi- és zöldterület fejlesztést, amely mellett nagy hangsúlyt helyeztünk az egyetemi polgárok fenntarthatósági kompetenciáinak továbbfejlesztésére is. Fenntarthatósági plakátegyüttest helyeztünk ki a kutatócsoportunk folyosóján, így, ha valaki áthalad rajta, akkor hasznos tanácsokat kaphat, hogy miként vállalhat nagyobb szerepet Földünk megóvásában. Hozzátette: - Az Egyetem vezetésével egyeztetve keressük azokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül a Pannon Egyetemen keletkező magas szintű fenntarthatósággal kapcsolatos kutatási eredmények eljuthatnak a társadalomhoz, így például Nyugdíjas Egyetem program keretében szólítjuk meg a lakosságot, vagy a Kutatók Éjszakája programsorozatban évek óta kínálunk előadásokat minden érdeklődő számára, továbbá a Fenntartható Fejlődési szakember szakirányú továbbképzési szak gesztor-egyetemeként versenyképes elmélyülési lehetőséget kínálunk a fenntarthatóság iránt érdeklődőknek.

szomszédok nyugdíjas szövetkezet

Nyugdíjas Egyetem (Forrás: Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet)

 - A célok között szerepel továbbá, hogy az egyetemi kampuszok fejlesztési terveiben a fenntarthatóság hangsúlyosan jelenjen meg. Az egyetemi akciótervben foglalt szándékaink között szerepel a szelektív hulladékgyűjtés területén szerzett tapasztalataink kiterjesztése más intézményekre, továbbá az Egyetem által kidolgozott Fenntarthatósági Értékelési Szempontrendszer, amelyet a partnerintézményeink e téren történő előrehaladás támogatása céljából fejlesztettünk ki – beszélt a jövőbeli elképzelésekről is a kutatócsoport vezetője.

 

Kövess minket Facebookon

letöltés