Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher
Featured

Megnyílt az Újrahasználati Központ a Pannon Egyetemen

 Ünnepélyes átadó keretében 2022. szeptember 23-án 12:45 órakor nyílt meg a R(E)gyetem, azaz a Pannon Egyetem Újrahasználati Központja az egykori Tudósotthonban (8200 Veszprém, Nárcisz u. 12.).

regyetem molino 1

Az Újrahasználati Központ célja, hogy a környezettudatos szemlélettel összhangban megismertesse a dolgozókkal a használt, de még újrahasználható eszközök értékét. Mindennapi életünk során számtalan esetben a kukába dobunk olyan használati tárgyakat, amelyek mások számára még hasznosak lehetnek. A fogyasztói társadalom által termelt hulladék globális világunk egyik legnagyobb kihívása. A számunkra feleslegesnek ítélt, de más számára még hasznos eszközök a r(E)gyetem által újrahasznosulnak a körforgásos gazdaság jegyében. 


Dr. Kurdi Róbert, az Újrahasználati Központ szakmai vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a most megnyíló Központ az első állomás az egyetemi polgárok körforgásos szemléletének formálásában. A R(E)gyetem megnyitását további hasonló akciók követik majd a közeljövőben.

KEHOP 35

Dr. Kurdi Róbert egyetemi docens, Forrás: Pannon Egyetem KGFKK


Dr. Abonyi János, a Pannon Egyetem rektorhelyettese szerint az intézmény nagyon szerteágazó tevékenységeket folytat annak érdekében, hogy a jövő generációit támogatni tudják. – Nem csak képzéseket adunk, de igyekszünk felmenteni őket a klímaszorongás érzése alól is. Mindezt úgy tudjuk megtenni, hogy nemcsak felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jövőben keletkező fenntarthatósági problémák sújtani fognak mindannyiunkat, hanem arra is, hogy megoldás is létezik, olyan megoldások, amelyeknek ők maguk is az aktív részesei lehetnek. Ez a központ nagyon jó példája annak, hogy az információ-technológia és a közösségi terek együttesen miképpen tudnak hozzájárulni a fenntarthatósághoz – tette hozzá Dr. Abonyi János.

KEHOP 39

Forrás: Pannon Egyetem KGFKK


A Központ 2022. október 4-én nyitja meg kapuit az egyetemi polgárok számára, majd heti egy alkalommal, keddenként tart nyitva. Az újrahasználati tárgyakat október 4-től nyitvatartási időben (10.00 – 14.00) tudják behozni és/vagy elvinni. A behozott tárgyak elektronikus felületen is elérhetőek lesznek, ahol megtekinthetők és le is foglalhatók.

 

A téli nyitvatartás az alábbiak szerint módosult;

 
2023. január 31. kedd, 8.30 - 10.30

2023. február 14. kedd, 8.30 - 10.30

2023. február 28. kedd, 8.30 - 10.30

 

Bővebb információ itt érhető el.

 


A Pannon Újrahasználati Központ a 2020-2.1.1-ED-2020-00117 azonosító számú pályázati projekt keretében kerül megalapításra, míg a működtetése a KEHOP-3.2.1-15-2022-00039 azonosító számú pályázati projektben valósul meg.


Forrás: https://www.veol.hu/helyi-kozelet/2022/09/ujrahasznalati-kozpontot-nyitott-a-pannon-egyetem