Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher

"Látszik, ahogy a természet visszafoglalja azt, ami az övé"

Image


A HOPE Fenntarthatósági Konferencia és Rendezvénysorozat alkalmával 160 gyermek érkezett a Pannon Egyetem B épületének Aulájába, többek között azért, hogy láthassák Jane Goodall lelkesítő előadását.

A gyerekekkel interjúkat készítettünk, amelyekből világossá vált, valóban van remény. Olyan értékeket képviselnek, amelyek példaértékűek a felnőttek számára is. Kíváncsiak voltunk, milyen projektekben vesznek részt a Roots & Shoots csoportokban tevékenykedő iskolások, mire figyelnek, mi a kedvenc tevékenységük.

 

A tudomány elérhető, a közösség érték, a környezetünk kincs.

Utolsó interjúnk Kovács Kingával készült aki Csapósok csoport tagja és Alsónánáról érkezett.

 

Elárulod nekem, hogy mi az, ami inspirál téged?

Engem az állatok védelme érdekel, nagyon szeretem a házi állatokat, velük foglalkozni, otthon is tartunk párat. Tyúkjaink vannak és régebben voltak disznóink és kiscsikónk, meg birkánk. Mostanra csak a tyúkok maradtak meg és majd szeretnék fácánokat is tartani.

Mire figyelsz amikor sétálsz, illetve utazol?

A környezetemre nagyon figyelek, ha mondjuk elmegyek az erdőbe sétálni és látom, hogy szemét van valahol, akkor mindig össze szoktam szedni. Az utcán is összeszedem és szelektíven gyűjtöm. Segítek ott, ahol tudok az idősebbeknek is.

Milyen projektet vagy projekteket csináltatok már?

Van egy projektünk, a tanösvény, amit szépen kitisztítottuk az iskolában. A kinti tantermünket is letisztítottuk. A borostyán benőtte, de nem szeretnénk leszedni, mert így látszik, ahogy a természet visszafoglalja azt, ami az övé.

Megünneplitek hogy sikeres volt a projekt?

Szerintem majd igen, a csoporttal egy kirándulással vagy egy kis összejövetellel.

Mi az, amit a szabadidődben csinálsz, vagy mi az, ami kikapcsol téged? Mert azért gondolom ez egy kicsit megterhelő az iskola mellett.

Én nagyon szeretek az állataimmal foglalkozni, ki szoktam menni a tyúkjaimhoz, nézegetem őket, kicsit beszélek hozzájuk. Kutyát szoktam sétáltatni, az is kikapcsol ha kicsit futok velük.

Ha lenne még lehetőséged részt venni hasonló eseményen, akkor eljönnél?

Mindenképp, nagyon szívesen eljönnék.

Van esetleg valamilyen program, amit a mai napon vársz?

Jane Goodall előadását már nagyon várom.