Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher

Körforgásos karácsony - segítünk

 

A körforgásos gazdaság modelljének lényege, hogy egyszeri fogyasztás helyett a termékek élettartamát a lehető legjobban meghosszabbítsuk. A karácsony tele van örömmel és jókedvvel, de hatalmas a pazarlás az évnek ebben az időszakában. Miután kibontottuk az ajándékokat, a nappaliban teljes a káosz a csomagolópapír, díszítőszalag,  műanyag csomagolás kombinációjától.

Összeszedtünk néhány módszert a pazarlás redukására, valamint az ajándékozás bolygónkra gyakorolt ​​negatív hatásának csökkentésére.

 

Az ajándékcsomagolás alternatív módjai

Nagyon szép csomagolópapírokat kaphatunk a boltokban, és ünnepi hangulatot varázsol a fa alatt díszesen csillogó dobozok látványa, de ez az egyik legnagyobb pazarlás, amit elkövethetünk. Megcsodáljuk, majd másodpercek alatt letépjük, és hulladék lesz a – sokszor – drágán megvásárolt papírból. Gondoljunk máshogy a csomagolásra. Használjunk vászon táskákat, tartós bevásárlótáskákat. Az üzletekben rengeteg a választék, karácsonyi mintából is akad bőven. Amelett, hogy nem végzi a kukában, az ajándékozott számára egy további ajándék, amit folyamatosan használhat.

karácsony pexelscom

Forrás: pexels.com

Le a műanyaggal!

Kerüljük az olcsó műanyag díszeket. Nem tartósak, a végeredmény és a gyártás sem környezetkímélő. Inkább fektessünk be kerámia vagy időtállóbb üveg díszekbe, de készíthetünk magunk is díszeket. Ne vásároljunk minden évben újabb és újabb műanyagot, hiszen nincs arra szükség, hogy minden évben más színekben pompázzon a fenyőfa, nyugodtan használjuk a tavalyi, vagy régebbi díszeket, esetleg cseréljük el másokkal. Így lesznek új díszeink, de nem termeltünk hulladékot.

CircularEconomyofChristmasrtscom

Forrás: rts.com

Karácsonyfa esetén sokkal környezetkímélőbb, ha dézsás vagy földlabdás fenyőt választunk, mert ezeket később a kertbe is kiültethetjük. Akadnak kertészetek, ahol kölcsönözhetünk is fát. Sokan azt gondolják, hogy az erdők kiirtásához járulnak hozzá azzal, ha vágott fenyőt vásárolnak, pedig ezek a növények fenyőfaültetvényekből származnak. A fa növekedéskor ráadásul oxigént termel, madarak lakhelye, és karácsony utána a begyűjtött fák nagy részét újrahasznosítják, illetve komposztálhatók, lebomlanak. A legjobb az egészben az, hogy szebb, mint bármilyen műanyag és a fenyőillat semmivel sem pótolható.

Vásároljon tartós ajándékot

Kérdezd meg a szeretteidet, hogy mit szeretnének valójában. Vásárolj minőségi ajándékokat, amelyek tovább tartanak, és gondold át, honnan szerzed be őket.

  • Gondolkodjunk a dobozokon túl, vásároljunk jegyet színházba, koncerte, múzeumba.
  • Vásároljunk ajándékba növényeket, ezzel tiszta levegőt adhatunk.
  • Vásároljunk helyi termelőktől, vagy ajándékozzunk kézműves termékeket.

Használjunk energiatakarékos izzókat

Az adventi időszakban díszbe öltöznek a házak, amihez rengeteg izzóra van szükség. Ebben az esetben is válasszuk inkább az egyszerűséget, néhány izzósorral már csodás karácsonyi hangulatot varázsolhatunk. A fényfüzér kiválasztásánál energiatakarékos, LED-es izzókat használjuk, mivel ezek sokkal kevesebbet fogyasztanak.

pexels.com Dzenina Lukac

Forrás: pexels.com

Ügyeljünk arra, ha elmegyünk otthonról kapcsoljuk ki a fényeket. Nappal feleslegesen világítanak, és tűzvédelmi szempontból is tanácsos kihúzni a csatlakozóból a fényeket.

Reméljük, hogy a készülődés során egyre nagyobb szerepet kap a környezettudatosság.

Boldog meghitt hulladék- és pazarlásmentes karácsonyt kívánunk!

EGYÜTT KÖRFORGÁSBAN!