Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher

Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform Kereszt - funkcionális workshop

 

A Pannon Egyetem és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint az Express Innovation Agency Zrt. közös munkájának köszönhetően, idén márciusban Veszprémben megalakult a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform (KGTP). Küldetése, hogy  a körforgásos gazdasági tevékenységeket folytató, valamint a körforgásos gazdaságra történő átállásban érdekelt gazdasági, akadémiai, szakmai, civil és közigazgatási szereplőket összekapcsolja, és körforgásos kapcsolódásaikat kialakítsa, a meglévőket megerősítse.

Birkner KGTP22.11

Dr. Birkner Zoltán a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, a platform vezetője

A közös munka felgyorsítja a körforgásos gazdaságra történő átállást és erősíti az ország versenyképességi pozícióit. Ennek egyik állomásaként 2022. november 21-én Veszprémben a Pannon Egyetemen megrendezésre került a KGTP Kereszt – funkcionális workshop. A résztvevőket Csillag Zsolt a Pannon Egyetem kancellárja köszöntötte, majd Dr. Birkner Zoltán a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, a platform vezetője mondta el beszédét. Pethő Zsolt a MOL Körforgásos Gazdasági Szolgáltatások vezetője a hulladékgazdálkodási koncesszióról tartott prezentációt, ezután Dr. Kurdi Róbert, egyetemi docens, kancellárhelyettes a Pannon Egyetem körforgásos gazdasággal kapcsolatos KFI projektjeiről és kezdeményezéseiről tartott előadást.

Csillag KGTP 22.11

Csillag Zsolt a Pannon Egyetem kancellárja

A Platform munkája 12 munkacsoportban zajlik: új üzleti modellek, szabályozási környezet, tudástranszfer és innováció, szemléletformálás és viselkedésváltozás, adat és mérés, kritikus és másodlagos nyersanyagok, építőipar, elektronikai ipari hulladék, mezőgazdaság-élelmiszeripar-kereskedelem, vízgazdálkodás, textilipar, településfejlesztés és turizmus témaköröket mind a körforgásosság jegyében vizsgálják a szakértők, közös javaslatokat fogalmazva meg.

Pethő KGTP 22.11

Pethő Zsolt a MOL Körforgásos Gazdasági Szolgáltatások vezetője

A workshop során minden munkacsoport beszámolt eddigi elemzéseiről, bemutatták egymásnak a projektötleteiket, szabályozási javaslataikat, majd diszkussziók keretében kiszűrték a kezdeményezések közötti átfedéseket, és meghatározták a következő lépéseket. Az évet az elnökségi ülés fogja zárni, ahol kiválasztásra kerülnek a zászlóshajó projektötletek, melyek megvalósítása a jövő év feladata lesz.

A Platformhoz való csatlakozás nyílt, bővebb információ és jelentkezés: https://circularhungary.hu/