Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher

Körforgásos Gazdaság és Fenntarthatóság Konferenciasorozat

A Pannon Egyetem és konzorciumi partnerei, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft., a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft., és a Netta-Pannonia Kft. egy olyan közös, egyedülálló Kompetencia Központot hozott létre, amely a körforgásos gazdaság és fenntarthatóság alapkérdéseire keresi a választ a XXI. századi Magyarország, az ország nemzetgazdasága és a magyar emberek, vállalkozások számára.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával megvalósuló 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című pályázati projektben öt főirány, úgymint a Megújuló energiák, a Hulladékgazdálkodás, a Víztechnológiák, a Fenntartható turizmus és a Fenntartható városfejlesztés pillér mind-mind olyan projekteket valósítanak meg egy több éves fejlesztési ciklusban, amelyek megoldásokat keresnek az ember, a természetes és épített környezet viszonyrendszerére olyan módon, hogy az a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja bolygónk, országunk testén.

A fejlesztések között a fosszilis hulladékokra épített megújuló energiát eredményező újrahasznosító reaktorok, a hulladékok minél teljesebb anyagában és energetikailag történő reciklálását lehetővé projektek, valamint az ipari szennyvizek kezelését előirányzó, illetve a vízbázisok mikroműanyag mentesítését lehetővé tevő megoldások emelendők ki, mint a pályázat mérhető, számszerűsíthető indikátorai.

A turizmus és városfejlesztés szintén azok a területek, ahol az aktív lakossági tudatformálásán keresztül olyan szervezési és műszaki megoldások, tananyagok, intézkedési csomagok hozhatók létre, amelyek mindkét terület fejlesztéseinek, tevékenységeinek környezetre gyakorolt negatív hatása jelentősen csökkenthetik.

A projekt nagyon fontos eredménye a Pannon Egyetem fenntarthatósági szakterületeken létrejövő, megújuló és felépülő olyan új kompetenciái, amelyek az oktatás új fenntarthatósági szemléletet magában foglaló alapokra helyezése mellett a nemzetgazdasági szereplőkkel, azaz az iparvállalatokkal való jövőbeli közös kutatás-fejlesztés-innovációs tevékenységek lehetőségét is megalapozzák.

A pályázati projekt célkitűzései között szerepel, hogy az elért fejlesztési eredmények mintaként szolgálhatnak az ország hulladékgazdálkodási rendszerének küszöbön álló átalakításához, az EU-csatlakozás során vállalt hasznosítási célkitűzések eléréséhez, valamint az Európai Unió Zöld Megállapodása, valamint a Körforgásos Gazdaság Akcióterv előírásainak teljesítéséhez.

Az elmúlt közel két évben a pályázat főirányainak fejlesztéseiben immáron rendelkezésre állnak olyan eredmények, amelyeket érdemes megmutatni a szakmai és a környezetért aggódó érdeklődő közvéleménynek. Ezeknek az eredményeknek és az egyes szakterületeken a jelenleg és a jövőben kihívást jelentő alapkérdéseknek a bemutatására a Pannon Egyetem „Körforgásos Gazdaság és Fenntarthatóság Konferenciasorozat” címmel, több egymást követő konferenciát szervez Víztechnológiák, majd Megújuló energiák, Hulladékgazdálkodás, Fenntartható turizmus, valamint Fenntartható városfejlesztés témakörökben.

Ezeknek a nyilvános és a tág nagyközönség által is nyomon követhető rendezvényeknek, az ott elhangzó szakmai előadásoknak kiemelt szerepe van a fenntarthatóság, a környezetvédelem, a klímaváltozás, a hulladékgazdálkodás, a levegő-, víz- és talajvédelem alapkérdéseinek megfogalmazásában és annak bemutatásában, hogy az egyszerű hétköznapi állampolgár a maga napi tevékenysége során hogyan járulhat hozzá a Föld állapotának megóvásához. Ilyenformán nagyon fontos a nyersanyagok- és ásványi kincsek védelme, az energiahordozókkal való takarékos bánásmód, a tudatos vásárlási, fogyasztási szokások kialakítása, valamint a közösség érdekeinek az egyén érdekei elé helyezése.

Meg kell tanítani az embereket a környezettudatos viselkedésre, mint ahogyan a nemzetgazdaságot is át kell alakítani a lehető legnagyobb mértékben a jelenlegi lineáris gazdasági működésről a körforgásos – tehát önmagát legalább részben a saját korábbi életciklus végi termékeiből, azok hulladékaiból finanszírozó – gazdasági modellre.


A KONFERENCIASOROZAT TERVEZETT IDŐPONTJAI

2022. március 24.
13:00 - 15:30 
VÍZTECHNOLÓGIÁK 5
2022. április 08.
10:00 - 12:15
MEGÚJULÓ ENERGIÁK
2022. április 21.
09:00 - 14:00 
FENNTARTHATÓ TURIZMUS
2022. április 28.
10:00 - 11:50
HULLADÉKGAZDÁLKODÁS
2022. május 18.
13:00 - 15:15
FENNTARTHATÓ VÁROSFEJLESZTÉS

 

Izgalmas előadásokkal és aktuális témakörökkel várunk minden kedves érdeklődőt!

 


Konferenciasorozat plakát