Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher

Karrier a fenntartható jövőnkért

Alt Text

Az elmúlt években lezajlott felmérések, kutatások azt bizonyítják, hogy az álláskeresőket már nem kizárólag a magas fizetés motiválja, hanem egyre inkább figyelembe veszik a potenciális munkahely működését, annak társadalmi felelősségvállalását, a fenntarthatóság irányába tett lépéseit. A környezetiparban működő vállalkozások egyrészt ezért is vonzó munkahelyek, másrészt viszont folyamatosan szükség van ebben az ágazatban is a szakember-utánpótlásra. A legnagyobb taglétszámú civil érdekképviseleti szervezet, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége egy GINOP projekt keretében ezért is hozta létre ágazati munkaerő kereső és kínáló Zöldállásportálját, amely térítésmentesen szolgálja ezt a célt. Erről kérdeztük a Pannon Egyetem állásbörzéjén Dr. Ágoston Csabát, a KSZGYSZ elnökét.

Miben különbözik ez a zöldipari állásportál egy átlagos állásportáltól?

Az említett GINOP projekt keretében megszólítottuk a tagvállalatainkat, mint munkaadókat, munkavállalókat, valamint az ágazati képzéssel foglalkozó oktatási intézmények hallgatóit és az oktatókat is.  Ennek tapasztalatait egy tanulmányban összegeztük és ennek mentén került kialakításra a szakma-, és ágazatspecifikus zöldállásportál -, amely jelentősen csökkenti az álláskeresők és kínálók közötti kapcsolatfelvétel időtartamát.  Ma már a vállalatok számára is fontos, hogy rövid időn belül, megfelelő végzettségű, a cég tevékenységén túlmenően, annak szellemiségével is azonosulni tudó munkavállalókat foglalkoztassanak, illetve már a tanulóévek során kapcsolatba kerüljenek szakmai gyakorlat, vagy duális képzés során. Az ágazatban működő cégek koncentrált bemutatását is szolgálja ez a portál, riportok, cikkek és filmek révén.

Kik adnak, adhatnak fel hirdetést?

Bárki, aki e szakterülethez kötődő végzettséggel, gyakorlattal rendelkezik, vagy ilyen munkatársat keres. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének 265 tagcégünk van, amely létszám folyamatosan növekszik. A cégek tevékenységében nagyobb teret kap a környezet védelme, a fenntarthatóságra törekvés és így az ilyen feladatokat elvégezni képes munkavállaló iránti igény.  

Mi a tapasztalat, kik érdeklődnek az állások iránt?

Az érdeklődők jelentős része egyetemi hallgatókból kerül ki, ezért is törekszünk arra, hogy megjelenjünk az egyetemi állásbörzéken, szakmai napokat is tartunk, ahol szakembereink, akár demonstrációs eszközökkel is bemutatják a konkrét feladatokat, munkaköröket. Ezek a programok jelentős létszámmal zajlanak és látjuk, hogy meg is jelennek a zöldállásportálra regisztráltak között. A vállalatok is folyamatosan töltenek fel álláshirdetéseket, akár szakmai gyakorlatra, duális képzésre invitálva az érdeklődőket. A portálon híreket is megjelentetünk, új képzésekről, programokról, és annak is örülnénk, ha még több olyan témát vetnének fel a cégek, amelyek kutatására, kidolgozására akár szakdolgozat keretében is sor kerülhetne. Ez persze fordítva is igaz; kívánatos lenne, ha az intézmény, a hallgató keresné meg a cégeket és így az elmélet és gyakorlat kéz a kézben eljuttatná mindkét felet akár egy munkaszerződésig.

Munkaadóként, hogyan hirdethetek, mi a folyamata?

Térítésmentesen lehet regisztrálni a Zöldállásportálra, akár keres, akár kínál valaki álláshelyet. Ezután fel kell tölteni az ott kért információkat. Ha ez valakinek nehézséget okoz, a rendszergazda természetesen gyors segítséget tud nyújtani. Gyakori probléma, hogy amennyiben az álláskereső megtalálta munkahelyét, az állást kínáló pedig betöltötte a pozíciót, akkor elfelejtik ezt annulálni. Ezért van egy olyan opció, hogy 3 hónap után a hirdetés automatikusan törlődik.  

Említette, hogy egy GINOP projekt keretében jött létre a portál. Mi volt a fő motivációja annak, hogy szükség van egy ilyen oldalra?

Szövetségünk több mint 30 éve működik. Tagvállalataink jelentős része a megalakulás óta működik és az utánpótlás, a cégutódlás jelentős problémákat okoz. A cégeknél jelentős műszaki tudás és eszközpark halmozódott fel, amelynek folyamatos frissítése, karbantartása, a kor műszaki színvonalával párhuzamosan folyamatos kihívás. Ez az igény generálta, hogy megoldást keressünk és találjunk erre a helyzetre, részben digitális módon és jobban fókuszálva az ágazat igényeire. Folyamatosan részt veszünk olyan projektekben, amely eléri azt a korosztályt, amely a pályaválasztás küszöbén áll és élménypedagógiai eszközökkel rá tudjuk őket hangolni a környezeti elemek iránti érzékenységre, az annak megóvásában való részvételre és ezáltal olyan jövőképet vázolni számukra, amelyben ők is megtalálják lehetőségeiket, számításaikat. Együttműködünk a hazai felsőoktatási intézményekkel, hogy bemutassuk az ágazatban működő vállalkozások tevékenységi köreit, az általuk használt eszközöket, az egyéni pályaíveket, amelyek rájuk is várnak, amennyiben a zöldiparban kívánnak dolgozni. Változatos programokkal, eszköztárral kívánjuk elérni, hogy minél többen lássák, tapasztalják, hogy ebben a feltörekvő ágazatban tanulni, dolgozni mindenki számára egy jövőt szolgáló, jó befektetés.

Fotó: picjumbocom, pexels.com

Szerző: Tudósné Ódor Eszter

 

 

A  Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) a sokasodó klíma-, természet-, és környezetvédelmi feladatok közepette életre hívta a két évvel ezelőtti, nagysikerű kiadvány folytatását, ami ismeretterjesztő, komplex szakmai tudásanyagként segíti döntéshozók, szakemberek, érdeklődők, főiskolai és egyetemi hallgatók felkészülését és mindennapi munkáját. 270 oldalban köszön most vissza közel 70 vezető zöldipari szakember egy évnyi munkája.

A nyomdai munkálatok zajlanak, előrendelésre van lehetőség és a Zöldgazdaság 2023/24 online már térítésmentesen elérhető ide kattintva>>>