Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher

Infotér kerekasztal beszélgetés

 Kerekasztal beszélgetéssel egészült ki a 12. Infotér Konferencia Balatonfüreden a fenntartható fejlődés érdekében. A panelbeszélgetésen elsősorban a körforgásos gazdálkodás megteremtéséről, valamint ipari parkok és innovációs parkok fontosságáról esett szó.

A jelenlegi tendencia alapján 2050-re úgy fogunk fogyasztani, mintha három bolygón élnénk. Mivel természeti erőforrásaink végesek és éghajlatunk változik, fel kell adnunk a „vedd, csináld, dobd el” alapján működő társadalmat, és a körforgásos gazdaságra kell törekednünk. Saját bőrünkön tapasztaltunk egy egészségügyi és gazdasági válság hatásait, amely rámutat erőforrásaink és értékláncaink törékeny mivoltára. A becslések alapján a naponta felhasznált anyagok előállítása a szén-dioxid-kibocsátás 45%-áért felelős.
A körforgásos gazdaságra való átállás, az arra való törekvés tökéletesen illeszkedik a Párizsi Megállapodásban elfogadott éghajlat-politikai célokhoz, így hozzájárul az országos vállalásokhoz, és teljesíti a nemzetközi platformokon vállalt célkitűzéseket is. A körforgásos gazdaságra vonatkozóan a hulladékkeletkezés megelőzése és kezelése terén meghozandó megelőző intézkedésekre szükséges a hangsúlyt fektetni.
Törekednünk kell arra, hogy az értéklánc minden szakaszában biztosítva legyen a körforgás és a fenntarthatóság elve, ugyanakkor kulcsfontosságú az innováció, mivel a körforgásos modell új, gyakran digitális technológiákra épül. Ennek okán kell a technológiai és innovációs parkok említése, melyekben az Egyetemeken felhalmozott tudásbázis termelésbe való közvetlen integrálása is megtörténik.

A felvezető előadást Dr. Mezei Cecília, az MKB Consulting senior tanácsadója tartotta, míg a kerekasztal beszélgetést Kulcsár Sándor, az Informatika a Társadalomért Egyesület szakértője moderálta.

A panelbeszélgetésen részt vettek:
- Dr. Goldfárth József, technológia transzfer vezető, MOL-csoport; igazgatósági elnök, Circular Economy Science Park Zrt.
- Dr. Gór Csaba, infrastruktóra fejlesztésekért felelős állandó tag, Gazdasági Újraindításért Felelős Operatív Törzs
- Kovács Katalin, igazgató, Kaposvár MJV Városüzemeltetési és Környezetfejlesztési Igazgatóság
- Dr. Kurdi Róbert, gazdasági dékánhelyettes, Pannon Egyetem

Photo 1v

Dr. Kurdi Róbert és Dr. Goldfárth József

Photo 4v

Infotér kerekasztal beszélgetés résztvevői


Az Infotér kerekasztal beszélgetésén a következő kérdések merültek fel:

  • A lineáris-körforgásos gazdasági átmenet nemzetközi és hazai szinten is kiemelt feladat. Hol és hogyan tudnak ebben az átmenetben szerepet vállalni, segítséget nyújtani az egyetemek, az önkormányzatok, a termelő és a szolgáltató vállalatok?
  • A körforgásos gazdasági átmenet számos kihívás elé állít bennünket úgy társadalmi, mint termelésszervezési, vagy terméktervezési és technológiai, innovációs oldalról. Milyen eszközök segíthetik a válaszadást ezekre a kihívásokra? Hogyan történik a kihívásokra való felkészülés az Önök szervezeténél (Önkormányzat, Egyetemek, Science Parkok stb.)?
  • A Körforgásos Gazdasági és a Zöldülő Európa (Zöld Megállapodás) kéz a kézben járó koncepciók az EU-ban. Olyan vízió ez, ami nem valósítható meg az egyes szereplők együttműködése, összefogása és tudatos szerepvállalása nélkül. Önök szerint milyen területi léptékben (nemzetközi, nemzeti, regionális, városi) alakíthatók ki működőképes körforgásos gazdasági együttműködések?
  • A Körforgásos Gazdaság már-már divatos kifejezéssé vált az utóbbi években, ám sok esetben mégis hiányzik a közös nyelv, a közös megértés, a közös felelősségvállalás. Mit gondolnak, milyen eszközökkel lehetne a szemléletformálást a lakosság, a döntéshozók és/vagy a cégvezetők körében elősegíteni? Tudnak esetleg jó gyakorlatot, követendő példát említeni?