Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher

Circular Economy Szakmai Nap

 2021. szeptember 3-án került megrendezésre a Circular Economy Szakmai Nap, amely során a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott „Circular Economy Science Park I. ütem – Tervezési szakasz”, valamint a „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című pályázati projektek előrehaladása került bemutatásra.


A veszprémi Pannon Egyetem konferencia központja adott otthont a szakmai eseménynek, ahol közel 70, a projektek megvalósításáért felelős szakember vett részt a körforgásos gazdasághoz és fenntarthatósághoz kapcsolódó modulokon.

korforg 83v

A szakmai napot a „Circular Economy Science Park I. ütem – Tervezési szakasz” című pályázati projekt előrehaladásának bemutatásával kezdtük, amelynek keretében az alprojektek vezetői mutatták be az eddig elvégzett tevékenységeket és elért eredményeket.


A „MOL-PE Circular Economy Science Park” koncepció a körforgásos gazdaság tématerületéhez kapcsolódó Tudományos és Innovációs Park létrehozását tűzte ki céljául Veszprémben és Nagykanizsán, amely innovációi révén hozzájárulhat Magyarország nemzetközi versenyképességének növeléséhez. A koncepció megvalósítását előkészítő és támogató pályázati projekt 5 szakmai és 2 operatív alprojektet ölel fel. A hulladékgazdálkodás alprojekt a települési szilárd hulladék felmérésére koncentrál, míg a víztechnológiák alprojekt a gyógyszer-és autóipari hulladékvizek vizsgálatát tűzte ki feladatául. A projektgenerálással foglalkozó alprojekt célja, hogy az Egyetemen egy, több szervezeti egység kompetens szakembereiből álló munkacsoport jöjjön létre, ahol az eddigi tapasztalatok megosztása mellett a jövőbeli kompetenciafejlesztés fő elemeit azonosítjuk annak érdekében, hogy a Pannon Egyetem minél sikeresebben indulhasson a jövőben Európai Uniós pályázatokon, tendereken. Ennek pilotjára négy projektjavaslat kerül kidolgozásra, elsősorban a hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás és a fenntarthatósághoz, körforgásos gazdasághoz kapcsolódóan. A klaszteralapítás alprojekt fő fókusza egy olyan hálózati összefogás létrehozása, amely a gazdasági szereplők klaszterbe szervezésével a körforgásos gazdaság kutatás fejlesztési irányaihoz kötődően, és ezzel együtt egy ipari és gazdaságfejlesztési program lebonyolításával, széles körű társadalmi, gazdasági és tudományos háttérbázis megteremtését biztosítja. A demonstrációs piactér alprojekt a körforgásos gazdaság kijelölt területeire (például hidrogéngazdaság, akkumulátor-újrahasznosítás) kínál üzleti fókuszú technológiaválasztási folyamatot, valamint infrastruktúrát a kiválasztott technológiák piacra lépését előkészítő bemutatáshoz.

A „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című zászlóshajó pályázati projekt plenáris moduljában elsősorban KFI tevékenységek előrehaladását beszélték át a résztvevők, amelyre három, műszaki területeket érintő workshop épült. A workshopok kiváló alkalmat adtak arra, hogy személyesen is egyeztessék a szakemberek a technológiai kérdéseket és fejlesztési irányokat.

korforg 102v

A pályázati projekt 5 főirányt nevesített, melyek előrehaladását beszélték át a szakemberek. A megújuló energiák főirányban elsősorban az újonnan fejlesztésre kerülő, laborméretű reaktorok műszaki-szakmai specifikációja került bemutatásra. A hulladékgazdálkodás főirány fókuszában a hulladékok szeparálását és újrahasznosítását megvalósító technológiák vizsgálata és azok fejlesztése állt. A víztechnológiák főirány célkitűzése különféle víztisztítási megoldások létrehozása és fejlesztése, beleértve a fáradt olajos szennyvízkezelést, kút-és ivóvizek mikroműanyag mentesítését, valamint EOR (rétegvíz) kezelését. A fenntartható turizmus főirányban az egész évben működő balatoni turizmus biztosításához, a fenntartható fesztiválok szervezéséhez és lebonyolításához, valamint a körforgásos gazdaságra irányuló szemléletformáló programok létrehozásához kapcsolódó eredményeket ismertették. A fenntartható városfejlesztés főirány a lakosság szemléletformálására helyezte a hangsúlyt, ugyanakkor bemutatásra került a Nagykanizsa városának és vonzáskörzetének készült közösségi városi applikáció terve, amely hozzájárul a település fenntartható működéséhez.

korforg 53v

A szakmai nap továbbá lehetőséget adott arra, hogy interjúk készüljenek a „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című pályázati projekt kiemelt szereplőivel, így videó formában is bemutatásra kerülhet projektünk, amely itt érhető el.

korforg 19

 


 Képek forrása: Pannon Egyetem, KGKK