Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher

Fenntarthatóság és megosztás

A Rakun Dobozközösség célja, nem csak az, hogy a vendéglátóiparban használt eldobható dobozokat modernizálják, hanem hogy mindezt a körforgásos gazdasági modell részeként tegyék. Az acél dobozok használata a fenntarthatóságon és a megosztáson alapul. Az említett dobozok rozsdamentes acélból vannak, cseppmentesen záródnak és többezerszer használhatók újra.

rakun 3

Európában évente 2,5 millió tonna hulladékot termelünk. Az egyszeri fogyasztásra épülő gazdasági modell környezetszennyező és pazarló, ezért az Erópai Unio 2050-re a körkörös gazdaságra való átállásra törekszik. Neked azonban nem kell eddig várnod: ha a Rakunt használod, csomagolásmentes boltban vásárolsz, eldobás helyett megjavíttatod a cuccaidat, és minél tovább használod, amit egyszer megvettél, máris teszel a tisztább jövőért! – olvasható a Rakun Dobozközösség honlapján.

Dr. Horvátth Saroltával a Rakun Dobozközösség társalapítójával beszélgettünk, aki nemrégiben az RTL csatornán futó Cápák között című műsorban is bemutatta környezettudatos vállalkozását, amelybe Balogh Levente – az egyik Cápa, a Szentkirályi ásványvíz alapítója - be is fektetett.

Honnan indult a Rakun Dobozközösség ötlete?

Saját tapasztalatból indult a projekt. Minden ételrendeléskor evés után rengeteg doboz került a szemetesbe. Egy órát sem volt használatban és hulladékként végezte. Akkor gondoltunk arra, hogy a hulladékmegelőzésnek az is egy módja, hogy amikor ételt rendelünk, ne egyszerhasználatos dobozba kapjuk meg az ételt.

Hogyan működik a Rakun?

A Rakun lényege, a többször használható rozsdamentes acél dobozban van. Amelyik vendéglátóhely szerződik velünk, ott kérhetik az ételt olyan dobozba, amit számtalanszor lehet használni. Elvitelre és kiszállításra is használható - utóbbi azokon a helyeken lehetséges, ahol saját futár van, aki vissza is viszi a használt dobozt. Ahhoz, hogy a vendég ebbe kaphassa az ételt, elő kell fizetnie az applikációnkban, ennek van egy havi fix díja. A doboz átvételekor és visszaadásakor egy QR-kódot kell beolvasni az applikációban, ez hitelesíti a mozgást. Innentől kezdve pedig szemétmentesen kaphatja meg az ételt. Ez is egy körforgás.

Milyen lehetőségeink vannak, hogyan tudunk kevesebb hulladékot termelni?

Azt már szinte mindenki tudja, hogy a nejlonzacskót ki kellene vezetni, és a legtöbben már maguknál tartanak egy textilszatyrot. Több élelmiszerüzletben pénzt is kérnek a nejlonzacskóért, így az anyagi érdek is azt diktálja, hogy vigyünk sajátot. Csomagolásmentes boltok nyílnak, ami azért szuper, mert a vásárló viheti a saját edényét és abba pakolhatja el a vásárolni kívánt termékeket. Az Európai Unió is próbál szabályozni, és újabb javaslatok vannak tervben. Legjobban akkor tudjuk csökkenteni a hulladékot, ha tartósabb termékeket, nem műanyagot, hanem fémet fát vásárlunk. Ennél is hasznosabb, ha visszafogjuk a fogyasztásunkat.

Történt előrelépés hulladék mennyiségének csökkentése érdekében

2021. július 1-től hatályos az a jogszabály, ami betiltja a műanyag egyszerhasználatos szívószálak, nyalókapálcikák, poharak, műanyag evőeszközök forgalmazását. Nagy kihívás volt a szakmának, hiszen a plázákban nem arra rendezkedtek be a vendéglátóhelyek, hogy mosogassák az evőeszközöket, tányérokat. A büfék a Balaton parton papírra és bambuszra váltottak, ami nem feltétlen jobb választás. A jogszabállyal viszont így is felhívták a figyelmet arra, hogy mennyi műanyagot használunk feleslegesen. Nagy előrelépés az is, hogy a nagyobb áruházláncok a közeli lejáratú ételeket olcsóbban adják el, így is csökkentve az élelmiszerhulladékot. Ez hatalmas előrelépés.

Úgy láttam még most is használnak sok helyen műanyagot, vagy egyéb egyszerhasználatos eszközöket…

Sajnos a mai napig használatban van a polisztirol, hiszen a forgalmazás lett betiltva. Akinek maradt belőle most is használja, így nem is lehet igazán számokban mérni, hogy mennyi volt a jogszabály haszna, majd talán két három év múlva.

Európai viszonylatban Magyarország milyen helyzetben van hulladéktermelés szempontjából?

Elég jó helyzetben vagyunk, mert nem fogyasztunk annyit, mint például a németek vagy a svédek ezért az Európai Uniós átlag alatt van a hulladéktermelésünk. Pár éven belül azonban mi is ott tartunk majd, ha nem változtatunk az életmódunkon. Reméljük időben észbe kapunk, én bizakodó vagyok, úgy látom van remény. A csomagolóanyagok legalább 10 százalékának többször használhatónak kell lennie. A cél az lenne, hogy ne is gyártsunk olyat, amit nem lehet többször újra használni.

Mik a további tervek? Hogyan tovább?

Szeretnénk minél több vendéglátóhelyen elérhetővé tenni a Rakun dobozokat, a terv, hogy 2023. év végéig megduplázzuk a mostani tagéttermeink számát és legalább minden megyei jogú városban legyen egy-két olyan étterem, aki már használja a dobozainkat.

Fotó: Kőfaragó Zsuzsi