Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher

Fenntartható iskolakezdés

Az iskolakezdés időszaka minden évben nagy kihívás elé állítja a szülőket és a diákokat egyaránt, legyen szó bármilyen szintű oktatási intézményről. A fenntartható életmód és környezettudatosság azonban olyan értékek, melyeket érdemes átültetni az iskolai környezetbe is. Hogyan lehet fenntarthatóbbá tenni az iskolakezdést, és milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a környezeti lábnyomunkat ebben az időszakban.

  1. Újrahasznosított vagy fenntartható iskolai felszerelések:

Az iskolai felszerelések beszerzésekor érdemes előnyben részesíteni az újrahasznosított vagy fenntartható anyagokból készült termékeket. Például válassz olyan füzetet, melyek újrahasznosított papírból készültek vagy fenntartható forrásokból származnak.

  1. Táskaválasztás:

Az iskolai táskának tartósnak és jól tervezettnek kell lennie. Olyan anyagból készült táskák, melyek hosszú élettartamot biztosítanak, csökkenthetik az évente cserélendő táskák mennyiségét és ezzel együtt a felesleges hulladékot.

  1. Fenntartható közlekedés:

Ha lehetséges, válasszuk a gyaloglást, a kerékpározást vagy a tömegközlekedést az iskolába járáshoz. Ezzel nem csak csökkentjük a légszennyezést, hanem segítünk az egészségünknek is.

  1. Használt tankönyvek és iskolai felszerelések:

A tankönyvek és más iskolai felszerelések használtan is megfelelőek lehetnek. Kérdezd meg az iskoládat, van-e lehetőség használt tankönyvek beszerzésére vagy cseréjére a diáktársakkal.

  1. Környezettudatos iskolai projektek:

Szorgalmazd az iskoládban a környezettudatos projekteket és kezdeményezéseket. Lehetnek ezek a környezetvédelemről szóló előadások, hulladékgyűjtési akciók vagy zöld területek gondozása. Az ilyen tevékenységek nem csak a diákok környezeti tudatosságát erősítik, hanem közösségépítő hatásuk is van. Ismered például a Roots & Shoots programot? Itt többet mehtudhatsz róla.

  1. Energiahatékonyság az iskolában:

Figyelj arra, hogy ne hagyj feleslegesen felkapcsolt lámpákat vagy elektromos eszközöket az osztályteremben vagy a mosdóban.

  1. Szülői példamutatás:

A szülőknek is fontos szerepe van a fenntartható iskolakezdésben. Példát kell mutatni a gyerekeknek a tudatos vásárlásban, az energiatakarékosságban és a környezetvédelemben. A közös beszélgetések és cselekedetek révén a gyermekek is könnyebben megérthetik a fenntarthatóság jelentőségét. Ez természetesen fordítva is igaz, ahogy Jane Goodall is fogalmazott; „Van reményem a jövőben: a fiatalok, akik megértik a problémákat, és van kellő erejük a világ megváltoztatásához.”

Az iskolakezdés időszaka kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy környezettudatosabb szokásokat alakítsunk ki mind a saját életünkben, mind pedig az iskolai környezetben. A fenntartható iskolakezdés nem csak a környezetünk, de a jövő generációk számára is hosszú távú előnyöket jelenthet.

A közösség érték, a környezetünk kincs.

 

 

Szerző: Tudósné Ódor Eszter

Fotó: pexels.com, Olia Danilevich