Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher

Elkészült a Fenntartható Fesztiválok Kézikönyv

A kézikönyv komplex módon gyűjti össze és mutatja be mindazt, amitől egy fesztivál, egy rendezvény fenntartható lesz, valamint teljes képet igyekszik festeni a fenntarthatóságról, annak mind a környezeti, mind a társadalmi, illetve gazdasági aspektusait nagyító alá veszi. A fejezetekben a kihívást jelentő kérdések általános bemutatását követően konkrét, megvalósítható tanácsokat is kapnak a szervezők.

photo 1533808235766 376cdc7e7661

 A COVID-19 világjárvány megtanította számunkra, hogy a korábbi pazarló, önző, „carpe diem” életfelfogásunk már nem tartható. Újra kell tervezni, ami igaz a fesztiválok világára is. Amellett, hogy hatalmas csapás érte ezt az iparágat, arra biztosan alkalmas volt a pandémia, hogy végiggondolják mind a szervezők, mind a látogatók, hogy mit és hogyan kellene másként csinálni. Úgy, hogy a szórakozás, a kulturális-lelki feltöltődés és élményszerzés során nagyobb tiszteletet adjanak az embernek, a kultúrának, a tradícióknak, magának a helynek, a környezetnek. Úgy, hogy jó értelemben vett lelki-szellemi nyomot hagyjanak a látogatóban, és ne ökológiait!

Ehhez kíván segítséget nyújtani a Pannon Egyetem és stratégiai partnere, a MOL Nyrt. által fémjelzett, hároméves projekt egyik témaköre is, amely a „Fenntartható fesztiválok – Látogatói és szervezői attitűd fejlesztése” címet viseli. A projekttéma alapvető célja, hogy a 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő titulust viselő Veszprém–Balaton régióban tevékenykedő fesztiválszervezők számára olyan javaslatokat kínáljon, amelyek támogatják őket a fenntarthatóság minél sokrétűbb szem előtt tartásában.

Ezért született a fesztiválszervezők számára egy olyan kézikönyv, amely konkrét, kézzelfogható tippekkel segíti a fenntarthatóság gyakorlatba való átültetését. Célunk, hogy valamennyi érintett szereplő haszonnal forgathassa (akár virtuálisan is) a könyvet – legyen szó önkormányzatról, szolgáltatóról, egyéb döntéshozóról, vagy bárkiről, aki a szervezőmunkában részt vállal. A kézikönyv teljes képet igyekszik festeni a fenntarthatóságról, annak mind a környezeti, mind a társadalmi, illetve gazdasági aspektusait nagyító alá veszi. A fejezetekben a kihívást jelentő kérdések általános bemutatását követően konkrét, megvalósítható tanácsokat is kapnak a szervezők.

Négy fő tárgykör köré csoportosítottuk a kihívásokat és a lehetséges megoldásokat taglaló fejezeteket. Az első, a „Hogyan fogj hozzá?”, azokat a kezdeti lépéseket foglalja össze, amelyeket a szervezés és tervezés elején érdemes megtenni a siker érdekében (például szövetségesek keresése, mérések előkészítése, a fenntarthatóság ellen ható tényezők számbavétele). A második, a „Körforgásos gazdaság”, illetve a harmadik, a „Szennyezés és kibocsátás csökkentése” témaköre arra világít rá, hogy mit lehet/kell tenni a környezet védelme érdekében. A szelektív hulladékgyűjtéstől a szponzortevékenység tudatos megszervezésén át helyet kap itt a talajvédelem, a vendéglátás zöldítésének kérdése, vagy a közösségi közlekedésnek a cél érdekében való hadrendbe állítása is. A negyedik, a társadalmi fenntarthatóság jegyében született témakör arra hívja fel a figyelmet, hogy a környezet védelme önmagában nem elég: a helyi társadalom és kultúra, az egyes társadalmi csoportok érdekeinek a tiszteletben tartása szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy egy rendezvényt fenntarthatónak minősíthessünk. Így figyelembe kell venni a fogyatékkal élők, a gyermekes családok, vagy éppen az idős látogatók, de a fesztiválon dolgozók érdekeit is. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a biztonság megteremtése és garantálása mindig prioritást kell, hogy élvezzen!

A konkrét megoldási javaslatokon túl hazai, illetve külföldi fesztiválok fenntarthatósággal kapcsolatos lépéseinek – jó gyakorlatának – a bemutatása, továbbá hasznos információkat tartalmazó weboldalak gyűjteménye is helyet kap a könyvben, amivel a célunk ugyancsak az volt, hogy az érintetteknek a saját rendezvényük fejlesztéséhez, zöldítéséhez adjunk útmutatást. Habár a fesztiválok színes, élménydús világa elsőre nem tűnik összeegyeztethetőnek a fenntarthatóság elveivel, a bemutatott példák határozottan cáfolják ezt az elméletet.

A kézikönyv egyértelmű üzenete: egy fesztivál zöldítéséhez nem feltétlenül kell hatalmas léptékben gondolkodnunk. Számos esetben elegendő a látásmód átalakítása, egyfajta új „szemüveg” felvétele, amelyen keresztül rögtön meglátjuk azt a sok apró lehetőséget, amellyel nagyot léphetünk előre. Az előrelépés ráadásul nem szükségszerűen jár komoly anyagi ráfordítással. A felsorolt ötleteket részben vagy egészben már most is sok fesztivál alkalmazza a gyakorlatban, ez a kézikönyv most komplex módon gyűjti össze és mutatja be mindazt, amitől egy fesztivál, egy rendezvény fenntartható lesz.

A Kézikönyv megtekintése:

  pdf Fenntarthato fesztivalok kezikonyv 2021 VEGL