Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher
Featured

Csimpánzok világnapja - Hírek Kabiról

2018 óta minden év július 14-én  ünnepeljük a csimpánzok világnapját, melyet Magyarországon és világszerte is számos program kísér.

A világnap apropóját az adja, hogy Jane Goodall, - aki nemrégiben előadást tartott a Pannon Egyetemen - 1960-ban ezen a napon szállt először partra a tanzániai Gombe Nemzeti Park területén, és kezdte meg az ott élő keleti csimpánzok tanulmányozását, amely azóta is tart.

A vadon élő csimpánzok a kihalás szélén állnak. Azért, hogy Magyarországról is segíteni tudjunk, a hazai Jane Goodall Intézet csimpánz örökbefogadási programot hozott létre, amelyhez a Pannon Egyetem is csatlakozott. A Pannon Egyetem - Együtt körforgásban Facebook-oldalon lehetett szavazni, hogy melyik csimpánzt fogadja örökbe az egyetem.

A Pannon Egyetem végül Kabit fogadta örökbe. Vajon mi történt vele azóta, hogy érzi magát?

Image

A csimpánznap alkalmából szeretnénk hírt adni Kabiról


Íme egy történet, amelyet Kabiról kaptunk a napokban:

Kabinak az utóbbi időben gondot okozott barátjának, George-nak a viselkedése, aki harapásokkal, lökdösődéssel és ütlegeléssel próbálja a csoport tagjait megfélemlíteni. Kabi nem támogatja ebben, szerinte ugyanis nem így kell vezetni egy csoportot, ezért néha megharagszik rá. Egyik reggel, a Tchimpounga menedékhely mellett elterülő erdőben tett sétájuk során George megütötte Mayombe-t, az egyik csimpánzt, aki a közelmúltban érkezett a csoporthoz Angolából. Mayombe barátai próbáltak a védelmére kelni, ez még jobban feldühítette George-ot, és néhányukat keményen megharapta. A gondozóknak közbe kellett avatkozniuk, próbálták megnyugtatni George-ot, ő azonban nem hallgatott rájuk. Kabi, aki egy közeli fáról figyelte az eseményeket, úgy döntött, hogy közbeavatkozik.

A csoportban csak Kabi és Vienna rendelkezik elegendő bátorsággal és fizikai erővel ahhoz, hogy szembeszálljon George-dzsal. Amikor Kabi felbukkant a színen, George felkapott egy fadarabot, és keménye arcon ütötte, súlyos sebesülést okozva Kabinak. Végül az egyik gondozónak sikerült lecsillapítania George-ot. Kabi visított, nagy fájdalmai voltak. A többi csimpánz odament Kabihoz, hogy szemügyre vegyék a feldagadt arcát. Több napba telt, mire a duzzanat leapadt.

Kabinak ez a hozzáállása is bizonyíték arra, hogy kellő igazságérzettel rendelkezik és képes higgadtan kezelni a helyzeteket. Talán a jövőben, amikor már felnőttkorba lép, Kabiból nagyszerű vezető válhat.