Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher
Circular Economy Szakmai nap

Circular Economy Szakmai nap

2020. szeptember 7-én Veszprémben megrendezésre került Circular Economy Szakmai Nap keretében került bemutatásra az érdeklődő közönség és nyilvánosság számára a "Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott pályázati projekt.

Dr. Lukács Pál, a Pályázati Projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a Pannon Egyetem és öt konzorciumi partnere, köztük a stratégiai fontosságú MOL Nyrt., mintegy 5 milliárd forintból valósítja meg a körforgásos gazdaságra és fenntarthatóságra épülő terveket 2020 – 2023 között Veszprémben és Nagykanizsán. A kutatási és fejlesztési tevékenységek öt fő tématerületre koncentrálnak: a megújuló energiák, hulladékgazdálkodás, víztechnológiák, fenntartható turizmus és fenntartható várostervezés. A megvalósításban a MOL Nyrt., a Hidrofilt Kft., a Netta Pannonia Kft., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási és Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. vesznek részt szoros együttműködésben.

A projektnyitó rendezvény köszöntőjében Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a 21. század legnagyobb kihívásának nevezte a központ céljainak megvalósítását. A természeti erőforrások végesek, a környezetszennyezés egyre súlyosabb következményekkel jár, amely tények sürgetik az energiahatékony és környezetbarát technológiákra való mielőbbi átállást. Jelen projektben nem kisebb feladatra vállalkozott a konzorcium, minthogy a gyakorlatban valósítsák meg ezt a szemléletet.

Zsinkó Tibor, a MOL Downstream ügyvezető igazgatója, a MOL Petrolkémia vezérigazgatója elmondta, hogy a megvalósítani kívánt kompetencia központ jól illeszkedik stratégiájukba, melynek kiemelt fókusza a fenntarthatóság. A vállalat a releváns saját infrastruktúrájának rendelkezésre bocsátásával és szakember gárdájával segíti a pályázatban vállalt célok megvalósítását.

Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese szintén köszöntőjében emelte ki, hogy a jövő azon múlik hogyan gazdálkodunk erőforrásainkkal, továbbá reményét fejezte ki, hogy a projekt végén már konkrét eredmények születnek és további kezdeményezések születnek az konzorcium erőfeszítésének és munkájának köszönhetően.
A Szakmai Nap másik programeleme a Területi Innovációs Platform Veszprém első rendezvénye volt, melynek keretében több előadás hangzott el az innováció fontosságához kapcsolódóan.

Chrabák Péter, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási és Közhasznú Nonprofit Kft. Circular Economy kutatási szakterület vezetője bemutatta előadásában a körforgásos gazdaság jelentőségét az EU-s és a hazai hulladékgazdálkodási célok elérésében.
Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese a kutatás-fejlesztés és innováció magyarországi helyzetéről és lehetőségéről nyújtott tájékoztatást.

Pataki Zsolt, a Pannon Egyetem Fejlesztési és Projektigazgatóság igazgatója a Pannon Egyetem intézményi innovációs ökoszisztémáját mutatta be a résztvevők számára.

Dr. Fehérvölgyi Beáta, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja bemutatta az idén útjára indított Kutatási és innovációs szakmenedzser képzést.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezdeményezésére több budapesti és vidéki egyetemen került megalapításra egy-egy Területi Innovációs Platform, köztük 2020. február 11-én Veszprémben a Pannon Egyetemen. A kezdeményezés célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői között erős és élő együttműködés alakuljon ki, erősítve magát a K+F és innovációs teljesítményt.

Képgaléria: