Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher

"Bármilyen növény, akár zöldségtermesztés, gyümölcstermesztés, nekem ezek jelentik a kikapcsolódást"

Image




A HOPE Fenntarthatósági Konferencia és Rendezvénysorozat alkalmával 160 gyermek érkezett a Pannon Egyetem B épületének Aulájába, többek között azért, hogy láthassák Jane Goodall lelkesítő előadását.

Kíváncsiak voltunk, milyen projektekben vesznek részt a Roots & Shoots csoportokban tevékenykedő iskolások, mire figyelnek, mi a kedvenc tevékenységük. Kilenc rövid interjút készítettünk, amelyekből világossá vált, valóban van remény. Olyan értékeket képviselnek, amelyek példaértékűek a felnőttek számára is.

A tudomány elérhető, a közösség érték, a környezetünk kincs.

Ötödik interjúalanyunk Hegedűs Viktóra, az Újlengyeli Ökokukkantók csoport tagja. 

Miben inspirál téged Jane Goodall élete?

Tíz évesen kerültem az újlengyeli iskolába, ugyanis én nyáregyházi vagyok, de iskolaváltás történt. Amikor először találkoztam Kati nénivel, akkor csatlakoztam egy szakkörhöz, aztán nagyon kezdett foglalkoztatni a biológia. Egyik alkalommal Kati néni Jane Goodallról és a majmokkal való kapcsolatáról mesélt, ami engem nagyon megfogott. Imádom a biológiát, az állatokat, az emberi anatómiát is. Idősebb koromban szeretnék ezzel is foglalkozni, akár mikrobiológusként, de bármi érdekel, ami a környezettel kapcsolatos.


Milyen projekteket vittetek már véghez?

Az iskola mögött van egy madárbarát kertünk, ahova készítettünk új madáretetőket, új dizájnokat találtunk ki és rendszeresen etettünk itattunk. Ez volt az egyik program. A következő program, amit végrehajtottunk, az a méhgarázs volt, amikor egy téglát leástunk és kialakítottunk egy környezetet a poszméheknek, ahol tökéletesen tudnak fészkelni. A harmadik program, amiben részt vettem, az a gyíknapozó terünk. Oda köveket raktunk ki, egy sziklás kertet, és emellett jött létre a lepkeetető is, ahova rendszeresen rakunk ki gyümölcsöket, hogy kedvükre falatozhassanak.


Ezek közül melyik volt a kedvenced?

A madárbarátkert létrehozása tetszett a legjobban.


Szoktatok ünnepelni?

Nem nagyon szoktunk ünnepséget tartani, inkább találkozókat szoktunk tartani Kati nénivel, amikor rendbe rakjuk, megnézzük a dolgainkat, hogy mit haladtunk ebben az évben például.


Hogy szoktál kikapcsolódni?

Mivel tényleg nagyon imádom a természetet - kisebb koromban még cserkészetre is jártam, nagyon szeretek sétálni, akár futni, mozogni, gördeszkázni. Szeretek kertészkedni, édesapám kertészetben dolgozik és ezáltal mehettem nyári munkára, ott rengeteg növényt ismertem meg. Nekem amúgy ez egy pihenés volt, hiába dolgoztam. A mamámmal is szeretek kertészkedni, bármilyen növény, akár zöldségtermesztés, gyümölcstermesztés, nekem ezek jelentik a kikapcsolódást.


Ez nagyon szuper! Mi az, amit a mai napon vársz?

Leginkább ez az interjú, mert szeretem fejleszteni a beszédképességemet, szociálisan szorongok és ez nekem most egy nagyon nagy dolog. Kicsit zavaró, hogy félek az emberektől, de ez most egy olyan lehetőség, ami segít legyőzni a félelmemet.