Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher
Featured

A technológia egyre elérhetőbb, a többi rajtunk múlik

 A Pannon Egyetem és a MOL közösen dolgozik a körforgásos gazdaság fejlesztésén

A Pannon Egyetem és a MOL együttműködése nagy múltra tekint vissza, olyannyira, hogy a vállalat 2009-ben létrehozta önálló tanszékét is az egyetemen. A közelmúltban pedig az új Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központ megalapításában vállaltak közösen szerepet. A MOL munkatársai, Molnár-Nagy Mária egyetemi üzleti kapcsolatokért felelős szakértő, az ipar-egyetemi K+F projektek operatív vezetője, valamint Dr. Goldfárth József, a Kompetencia Központ projekt szakmai felügyelő testületének tagja avat be minket a Pannon Egyetemmel közös együttműködés részleteibe.

korforg 37

Molnár-Nagy Mária egyetemi üzleti kapcsolatokért felelős szakértő, az ipar-egyetemi K+F projektek operatív vezetője
(forrás: Pannon Egyetem, KGFKK)

 

A környezet védelme a vállalati stratégia része

A 2050-re kitűzött Green Deal törekvéseit természetesen a MOL is komolyan veszi, célkitűzéseiket a vállalat elkötelezettségi nyilatkozatában és a MOL “Shape Tomorrow”elnevezésű stratégiai programjában is megtalálhatjuk. A Kompetencia Központtal kapcsolatos terveket a Pannon Egyetemmel kooperációban 2 évig készítették elő, abban bízva, hogy időben felismerték a környezeti és fogyasztói igényeket.

“Az öt helyszínen (Zalaegerszeg, Algyő, Százhalombatta, Veszprém és Nagykanizsa) megvalósuló projekt három stratégiai területen keres megoldást a környezetkímélőbb működésre: a hulladékgazdálkodás, a víztechnológia és a megújuló energia területei azok, amelyekre kiemelt figyelmet fordítunk. Ezek a projektek nemcsak országos, de régiós szinten is jelentősek, hiszen a fejlesztési eredményeket nemzetközi szinten is hasznosítjuk.” - mondta Molnár-Nagy Mária, a MOL szakértője.

A MOL és a Pannon Egyetem közötti együttműködés több évtizede fennáll, hiszen minőségi kutatási eredményeivel a Pannon Egyetem jelentős vegyipari szereplő. Közös munkájuk során az Egyetem több olyan szabadalmat valósított meg, ami a MOL Nyrt.-vel közös kutatás-fejlesztési projekt eredménye. A két fél 2020 márciusában kötött stratégiai együttműködési megállapodást, ami a kutatásra ugyanúgy kiterjed, mint a szakemberképzésre, a továbbképzésekre és a nívós tanszéki munka támogatására.

IMG 9290

Hulladékok optikai válogatására alkalmas kísérleti berendezés (forrás: Szabó László, Pannon Egyetem)

 

A kérdés az, hogyan tudjuk kiváltani a benzin egy részét

A MOL munkatársait és a Pannon Egyetem kutatóit is régóta foglalkoztatja a kérdés, hogyan lehetséges a hulladékot megújuló energiaforrássá változtatni, ezzel pedig többféle alapanyagból is üzemanyagot létrehozni. Az egyik mostani, egyetemmel közös zászlóshajó projekt keretein belül arra tesznek kísérletet, hogy ezt a technológiai útvonalat kutassák és kidolgozzák.

“Már világosan látható, hogy a hagyományos üzemanyagforrások kevésbé fenntarthatóak. A technológia tulajdonképpen lehetővé teszi, hogy új utakat dolgozzunk ki a hagyományos üzemanyag helyettesítésére, de ha használni szeretnénk az eredményeinket, a fogyasztók segítségére is szükségünk lesz. Ezért kiemelten fontos a szemléletformálás és az ismeretterjesztés: ha az emberek tudatosan a környezettudatosabb megoldásokat fogják keresni, a piac kínálata is ehhez alkalmazkodik majd.” - magyarázta Dr. Goldfárth József.

Képzés és szemléletformálás mindenek fölött

A MOL nemcsak a lakosság és az egyetemi diákság edukációját támogatja, de saját munkavállalói számára is tart kétnyelvű, angol és magyar képzést a körforgásos gazdaságról a Pannon Egyetem közreműködésével: a négy modulból álló képzés a fenntarthatóság ipari és lakossági vonatkozásait is tárgyalja. A MOL támogatja a Pannon Egyetem fenntarthatósággal foglalkozó GreenLike podcastját is, témákat ad hallgatói és középiskolai esettanulmányi versenyekhez, ötletbörzékhez.

 

korforg 95

Dr. Goldfárth József, a Kompetencia Központ projekt szakmai felügyelő testületének tagja
(forrás: Pannon Egyetem, KGFKK)

 

A jövőben megvalósuló egyik nagyszabású új közös projekt a Circular Economy Science Park, ami az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma hazai kialakításának fontos állomása, és lehetővé teszi, hogy itthon is olyan fejlesztések jöhessenek létre, amelyek nemzetközi szinten is versenyképesek. Az egyetemi képzés továbbra is kiemelt jelentőséggel bír számukra. “A másfél éve tartó kutatás kézzelfogható eredményei mellett olyan pilot berendezéseket fejlesztettünk, amelyek a Pannon Egyetemen teszik lehetővé, hogy a kutatási eredmények a gyakorlatban is megvalósuljanak. A jövő szakembereit is mi képezzük: elsőként jön létre Magyarországon a Körforgásos gazdaság tervező-fejlesztő mérnök mesterképzés a MOL támogatásával. Elkötelezett hívei vagyunk a szemléletformáló tevékenységek és az edukáció támogatásának. Megfigyelhető, hogy a mai fiatalok már megelőzték az előző generációt a paradigmaváltásban, progresszív ötleteikkel aktívan tesznek azért, hogy egy élhetőbb jövőt hozzunk létre. A mi célunk, hogy ezt minél több eszközzel támogassuk, ezért is különösen fontos, hogy a MOL és a Pannon Egyetem együtt több, az ipart és a fenntartható gazdaságot egyaránt érintő projektben működhessen együtt a jövőben is.” - tette hozzá a szakértő.

A 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú, „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen" című projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósul meg a Pannon Egyetem, a MOL Nyrt., a Hidrofilt Kft., Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., Nagykanizsai Városfejlesztő Kft., Netta-Pannonia Kft. együttműködésében.

Forrás: https://hvg.hu/pr_cikkek/20211130_A_technologia_egyre_elerhetobb_a_tobbi_rajtunk_mulik