Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher
Featured

A körforgásos gazdaságra való áttérés az egyénnél kezdődik

 

Ilyen a környezettudatos szemléletformálás a Pannon Egyetemen.

A Pannon Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott pályázati projektben került megalapításra a Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központ, amely által az egyetem képes arra, hogy vezető szerepet vállaljon a körforgásos szemlélet felé való elmozdulásban.

A körforgásos gazdaság egyik alapgondolata, hogy használati tárgyaink életciklusát próbáljuk a leghosszabb ideig kitolni és gondoskodjunk róluk akkor is, ha már nekünk nincs rá szükségünk. Biztosan szükség van új cipőre? Biztosan minden nap kell ennünk húst? Biztosan szükség van ma az autónkra? Ha ezeket a kérdéseket a megfelelő időben és helyen tesszük fel magunknak, akkor a klímatudatos élethez máris egy lépéssel közelebb kerültünk, melynek egyik első lépése, a körforgásos gazdaság elveinek beépítése a mindennapjainkba.

A Pannon Egyetem diákjai, tanárai és dolgozói közösségként, egymást segítve indultak el a körforgásos gazdaság felé vezető úton. A projektben résztvevő kutatási főirányvezetők beszéltek az ehhez kapcsolódó irányadó kezdeményezésekről.

greenlike brosura zöld út a körforgáshoz

© PE KGFKK

Ami az egyik embernek szemét, az másoknak drága kincs

Októberben nyitotta meg kapuit a Pannon Egyetem veszprémi kampuszán az Újrahasználati Központ, azaz a R(E)gyetem, melyet a felsőoktatási intézmény polgárai és támogató intézményei használnak kísérleti jelleggelA központ lényege, hogy azok a tárgyak, amelyek már valamilyen oknál fogva nem szükségesek gazdájuk számára, ne a szemétben landoljanak, hanem kapjanak még egy esélyt. Aki ide behozza a megunt használati tárgyait a könyvtől a síléceken át a háztartási eszközökig, biztos lehet benne, hogy az általa megunt használati tárgy új gazdára lel. Hogy hogyan? Fontos hangsúlyozni, hogy a központ nem lomtár vagy jótékonysági bolt, illetve kapcsolódik hozzá egy online felület, ahol a regisztrált termékeket böngészhetik az érdeklődők. “Természetesen személyesen is élmény itt körülnézni, de az online felület segítségével gyorsabban, hatékonyabban cserélhetnek gazdát a tárgyak.” - tette hozzá Dr. Kurdi Róbert, a Hulladékgazdálkodás kutatási főirány vezetője. Igy is előfordul azonban, hogy egy-egy tárgy már nem talál új tulajdonosra, ilyenkor karitatív felajánlás következik, majd ha így sem illeszthető vissza a használatba, akkor egy hulladékgyűjtő udvarban lép a körforgás következő állomására. “A központ iránt egyre nagyobb az érdeklődés, azonban jellemzően nagyobb ünnepek ajándékozási szezonja után számítunk majd újabb felfutási hullámra.” - egészítette ki a szakember.

Fontos kiemelni, hogy a R(E)gyetem  nem csupán az Újrahasználati Központot jelenti, hanem egy koncepciót is takar, melynek célja, hogy az egyetem polgárai megismerjék, és magukénak érezzék a körforgásos és fenntarthatósági elveket. A fentiek mellett a Pannon Egyetem dolgozik a saját zöld stratégiáján, amely a fenntartható és körforgásos működést szolgálja, különböző programok és események kerülnek megszervezésre a jövőben, mint például Körforgásos és Fenntarthatósági Nap, illetve kialakításra kerül egy mobil körforgásos stand és egy állandó szemléletformáló tér is.

ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok Sustainable Development Goals SDGs

© ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok

Versenyzés közben alakul a szemlélet

A körforgásos gazdasághoz szükséges szemléletváltáshoz a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara további lépéseket is tesz, amely hozzájárul a Balaton térség egész éves turizmusához, segíti a Veszprém-Balaton2023 Európai Kulturális Főváros program fenntartható(bb) eseményeinek megrendezését. A negyevszakbalaton.hu weboldalon egy online tudásbázis jött létre, ahol a körforgásos gazdaság mindennapokban való megvalósításához adunk tippeket rövid video, blog vagy a podcastok segítségével. A témák változatosak: a Balaton térség kirándulási tippjei tavasszal és ősszel, a zöld háztartás kérdéskörei vagy a víztakarékosság a hétköznapokban.

A GreenLike a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának „zöld” kezdeményezése, amely a kar fenntarthatóság, környezettudatosság, körforgásos gazdaság irányába mutató szemléletformáló programjait, akcióit foglalja magába. A GreenLike keretében többek között középiskolásoknak és egyetemistáknak szóló versenyek, nyári egyetemek, előadások, infonapok kerülnek megrendezésre, továbbá ismeretterjesztő játékok, podcastok, blogbejegyzések és egyéb szemléletformáló anyagok készülnek “A fiatalokat érdekes tartalommal, inspiráló közös gondolkodással, mentorálással érdemes rávenni a környezettudatosságra, fontos, hogy a tudásanyag mellett fókuszáljunk arra is, ami motiválja és megérinti őket.” - tette hozzá Dr. Lőrincz Katalin a Fenntartható turizmus kutatási főirány vezetője. Az egyetemen arra is van lehetőség, hogy mérjék a változás mértékét, támogassák a különböző üzleti döntéseket. Mindez egy úgynevezett Marketing Fókuszlabor segítségével valósul meg, ahol folyamatosan monitorozzák a hallgatók, szakemberek véleményét, szemléletét. “A Z generáció tagjai már a bőrükön érzik a problémát, és öröm látni, hogy ez a korosztály nem felülről várja a megoldást, hanem részese akar lenni és tenni érte.” - egészítette ki Dr. Lőrincz Katalin.

Újrahasználati Központ Forrás KGFKK 2

© PE KGFKK

Változásban a közösség ereje

A Pannon Egyetem nagykanizsai egyetemi központjában a körforgásos nézetekre való áttérés felé a közösség támogató erejével haladnak a hallgatók, tanárok, dolgozók egyaránt. A közösség felismerte ugyanis azt, hogy a legfontosabb az egyéni célok kijelölése és az elkötelezettség a változás felé, éppen ezért mindannyian vállaltak egy-egy szeletet a változásból, volt, aki olyan apró tettel vágott neki, hogy egyáltalán nem nyomtatott ki semmit egy hétig, de olyan is akadt, aki áttért a vegetáriánus étkezésre. “Fontos volt, hogy a változást a saját bőrünkön tapasztaljuk meg először, hiszen ha a közösség tud apró dolgokon fordítani, akkor később az egész városműködés átalakítása sem lesz kihívás.” – mondta el Dr. Kaszás Nikoletta a Fenntartható városfejlesztés főirány vezetője.

A Pannon Egyetem céljai között szerepel, hogy a GreenMetric nemzetközi rangsorban évről-évre egyre előkelőbb helyezést érjen el, úgy, hogy az energetikai korszerűsítések mellett a Pannon Egyetem polgárai magukévá tegyék a körforgásos és fenntartható magatartás elveit.

A körforgásos gazdaság egyébként nem új találmány, környezetünk is ebben a rendszerben működik, viszont a társadalom nem vesz tudomást a korlátokról. Úgy hisszük, hogy erőforrásaink végtelenek, de ez sajnos nincs így, az elapadása problémákat fog okozni, a kérdés csak az, hogy mikor. Mindemellett az is aggodalomra ad okot, hogy folyamatosan tesszük tönkre környezetünket a termelődő hulladékkal. Az átállás a körforgásos gazdaságra az emberiség jövőjét jelenti, ezért érdemes lenne minél előbb megvalósítani, mert minden elvesztegetett idő további károkat okozhat. A Pannon Egyetemen működő kompetencia központ képes arra, hogy Magyarországot a fenntarthatósági fejlesztések élére állva a nemzetközi innovációs térképen is megjelenítse köszönhetően a kutatás-fejlesztési tevékenységének, illetve a cikkben szereplő kezdeményezéseknek egyaránt.

További információ: https://korforgas.uni-pannon.hu/

A 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú, „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósul meg a Pannon Egyetem, a MOL Nyrt., a Hidrofilt Kft., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. és a Netta-Pannonia Kft. együttműködésében.