Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Switcher

"A Föld maga egy élőlény és itt minden hatással van mindenre"

Image





A HOPE Fenntarthatósági Konferencia és Rendezvénysorozat alkalmával 160 gyermek érkezett a Pannon Egyetem B épületének Aulájába, többek között azért, hogy láthassák Jane Goodall lelkesítő előadását.

A gyerekekkel interjúkat készítettünk, amelyekből világossá vált, valóban van remény. Olyan értékeket képviselnek, amelyek példaértékűek a felnőttek számára is. Kíváncsiak voltunk, milyen projektekben vesznek részt a Roots & Shoots csoportokban tevékenykedő iskolások, mire figyelnek, mi a kedvenc tevékenységük.

 

A tudomány elérhető, a közösség érték, a környezetünk kincs.

Hetedik interjúnk Kemencei Bálinttal készült, aki az Újlengyel Ökokukkantók csoport tagja.


Hogyan inspirál téged Jane Goodall?

Jane Goodall egy nagyszerű ember, egy tudós, aki megmutatta, nem szabad feladni. Nem igazán tudok sok dolgot Jane Goodall életéről, de azt tudom, hogy kiment Afrikába és akkor még nem volt doktor. Nem hitték el róla, hogy képes lesz így megfigyelni a csimpánzokat és azt gondolták, hogy egy gyenge nő nem fog kijutni, túlélni ott. Végül mégiscsak sikerült és most egy nagyon befolyásos ember lett belőle, nagyjából mindenki ismeri.


Van példaképed?

Még nem igazán alakult ki, nincs példaképem. Egyszerűen csak érzésből csinálom ezt az egészet.


Milyen téma, illetve témakörök érdekelnek?

A biodiverzitás általánosságban. Nem szeretem azt mondani, hogy én csak a rovarokkal vagy a madarakkal szeretnék foglalkozni. Persze a madarak közelebb állnak a szívemhez, meg a hüllők és a kétéltűk, de igazából nagyon érdekel a bolygónak a kölcsönhatása, a Gaia elmélet. Szerinem a Föld maga egy élőlény és itt minden hatással van mindenre. Úgy gondolom, hogy nem lehet semmit sem kivenni belőle, mint például Kínában; hogy kivették az ökológiából a verebeket, mert azok megették a rizst, aztán még nagyobb éhínség lett, mert a verebek meg megették volna a kártevőket. Mindent egyben kell nézni, nem szabad semmit sem külön. Összességében az élővilág érdekel, mindenféle tudomány, például a fizika, kémia, matematika.


Ez nagyon klassz! Milyen projektekben vettél részt eddig?

Az ócsai madárvártát felújítottuk, apukám csinált tanösvényt az iskolához. Nagyon sok projektünk volt, de szerintem ezek a legfontosabbak.


Melyik az amire a legbüszkébb vagy, vagy melyik a kedvenced?

Annyi projektünk volt, hogy nincs kedvencem, nem is tudok választani.


Szoktál ünnepelni, vagy szoktatok ünnepelni a csoporttal?

Ha elkészül egy projekt, akkor a lelkünk ujjong, de nem ünnepeljük meg. Igazából ez egy jó dolog és akkor már inkább kezdünk bele a következő munkába. Meg amúgy sem lenne időnk ünnepelni.


Mi az, amit különösen vársz a mai napon?

Még 2019-ben találkoztam Jane Goodallal és alá is írta a könyvemet. Most elfelejtettem sajnos elhozni, az „Ember árnyékában” című könyvet. Azt írta bele, hogy „Follow your dreams” és én azóta is követem az álmaimat. Nagyon jó lesz vele ismét találkozni, mert tisztelem Jane Goodallt. Új élményeket szerzek ezzel, az angol nyelvtudásom azért egy kicsit hiányos, ezért próbálok minél angolosabb helyzetekbe kerülni. Amit még várok, az az, hogy jól sikerüljön ez a kiállításunk, mert sokat dolgoztunk érte.